De åtta årstiderna

funäs

För samer finns det inte mindre än åtta årstider. Och så ser jag det också. Det stämmer bättre med livet här omkring Funäsdalen. Förutom de vanliga årstiderna finns nämligen fyra till.

Efter vintern, Daelvie, kommer Vårvintern, Gyrjre-Daelvie. Då börjar ljuset komma tillbaka och man blir lätt bländad av snön – det gäller att ha bra solglasögon som tar bort reflexerna.

Våren, Gyrjre, följer på det och före sommaren kommer den tid som jag tycker bäst om av alla – Vårsommaren som heter Gyjre-Giesie. Då börjar allt verkligen leva och slå ut, fåren och korna går i hagarna och både killingar och kalvar tar sina första steg i livet. Jag ser den här tiden som en ny begynnelse varje år. Många av de jag guidar är också väldigt förtjusta i den här tiden på året, allt känns så nytt.

Sommaren, Giesie, är härlig men jag är svag för svalare och fuktigare tider. Det vänder snart och då kommer Tjaktje-Giesie, höstsommaren, och då börjar både jag och naturen sakta ner lite.

Tjaktje, hösten, är en väldigt intensiv tid – djuren ska samla mat inför vintern och bönderna härikring gör sitt sista inför markens vinterdvala.

Vintern heter Daelvie och det är inte som man kan tro, den sista årstiden för året. Vi har kvar en: Svartvintern. Då allt är som dött och sovande. Tid att fundera över hur våren ska bli, hitta ljuset inom sig istället för i naturen, som sover och väntar.

Och sen börjar det om i en evig dans, döden och livet i ett famntag som aldrig kommer att ta slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *